Vés al contingut
x
Cererols; Centenari

Vespres i antífones a la Verge Maria

Parlar de Montserrat és parlar indefectiblement de música; al llarg dels prop de 1000 anys del cenobi benedictí, molts han estat els compositors que han deixat la seva petjada i han ajudat a formar no sols un compendi musical propi a Montserrat sinó també a ser part primordial de la música catalana: Narcís Casanovas, Anselm Viola, Benet Julià, Àngel Rodamilans, Gregori Estrada, Ireneu Segarra són alguns dels noms il·lustres d’aquesta llarga tradició. Però si

n’hi ha un que sobresurt d’aquesta llista és el de Joan Cererols. Compositor nascut a Martorell l’any 1618, es formà a Montserrat
i posteriorment a Madrid, on es nodrí de l’estil barroc hispànic i conegué els grans compositors del moment a nivell internacional. Aquest contacte, juntament amb el seu talent innat per a la música -a part de director era organista i tocava sis instruments més- creà un llenguatge propi on s’intueix ja l’ús del baix continu europeu.

Les seves vespres a la Mare de Déu són un clar exemple de polifonia i policoralitat: tres plans sonors -solista i dos cors a quatre veus mixtes- amb el suport de l’acompanyament conformen l’espectre sonor de l’obra. El diàleg constant d’aquests plans dónen a l’obra frescor i ritme intern, i una utilització acurada de la mètrica llatina permet copsar tot el sentit del text.

El cor Lieder Càmera, juntament amb la soprano solista XX i una selecte elenc de músics, ens ofereixen una versió fresca i dinàmica, sense oblidar la subtilesa que requereixen les harmonies clares i netes de Cererols. Una ocasió magnifica per descobrir una part de l’obra d’aquest compositor català del qual aquest 2018 es celebra el 400 aniversari del seu naixement.

 

Disponible per Setmana Santa del 2019.

 

INTÈRPRETS

Laia Prat, soprano
Marc de la Linde, viola de gamba
Roger Azcona, contrabaix
Joan seguí, orgue
Cor Lieder Càmera

Eduard Vila i Perarnau, director

   

Concerts
dj., 12/07/2018
Sant Domènech
La Seu d'Urgell
FEMAP
dv., 13/07/2018
Església de St. Esteve
Bagà
FEMAP
ds., 14/07/2018
Esglesia de St. Magí
Pontils
Nits musicals de la Brufaganya
dv., 12/04/2019
Esglesia de la Puríssima
Sabadell
Concert de Setmana Santa
dg., 14/04/2019
Basílica de Santa Maria de Montserrat
Montserrat
Concert de Setmana Santa

    

Descàrregues
Dossier del programa
Imatges del programa
Biografia del cor
Imatges del cor
Biografia del director
Imatges del director