Vés al contingut
x

Cançó vella, cançó nova

Un dels fenòmens més suggerents i apassio- nants de la cultura popular d’un territori, i per tant d’una llengua, és la capacitat de la seva gent de crear cançons, sovint amb versos i tona- des d’una bellesa colpidora.

El “poble”, d’una manera espontània, posseeix l’habilitat de reflectir tots els estats anímics mitjançant la paraula i la melodia, explicant fets, expressant emocions, sentiments, i les il·lusions i esperances de tota una col·lectivitat, fins a constituir un corpus que respon a una personalitat i una identitat definides.

A Catalunya i al conjunt dels Països Catalans, la cançó tradicional i/o popular és un patrimoni d’una gran riquesa. Des de la Renaixença, a final del segle XIX, i com a conseqüència d’un altre fet extraordinari com va ser l’esclat del

moviment del cant coral, els millors músics del nostre país (Lluís Millet, Pérez Moya, Eduard Toldrà...) han fet i fan una tasca immensa que mai no els serà prou reconeguda: recollir aquest preciós cabal, harmonitzar per a veus aquelles velles tonades sorgides de l’imaginari comú, i con- vertir-les en polifonia d’una qualitat impagable que ha passat a formar part del repertori habitual de totes les formacions corals, assegurant-ne la transmissió generacional del llegat que suposa un tresor tan valuós.

 

Els anys seixanta, en un context social i polític molt determinat, la inquietud i la creativitat popular van generar un altre fenomen històric d’una gran força i repercussió: el moviment de la Nova Cançó. Ara sí, amb nom i cognoms, se’ns lliurava un altre patrimoni musical i literari. És el naixement d’una nova cançó popular.

Des del primer moment, alguns dels nostres mestres més notables (Manuel Oltra o Antoni Ros Marbà) van copsar-ne la importància i de seguida van sorgir harmonitzacions d’algunes de les primeres i més emblemàtiques cançons dels nostres cantautors, com per exemple d’en Rai- mon: Al vent, Cançó de les mans i D’un temps d’un país.

Ara que fem vint anys Lieder Càmera es proposa donar continuïtat a aquesta iniciativa: estem treballant en l’enregistrament d'un compacte dedicats íntegrament a versions a cappella dels “romanços” dels nostres millors “trobadors” del segle xx: els cantautors de la Nova Cançó. És per això que els músics més compromesos amb el cant coral n’han escrit una partitura per a veus mixtes.

La Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) ja havia començat una feina en el mateix sentit i havia encarregat l’harmonització d’algunes cançons, amb el propòsit d’editar-les. Hem decidit unir esforços i treballar conjuntament. Les partitures seran publicades per la FCEC, a qui hem d’agrair la generositat amb què ha acollit la nostra idea i el seu suport incondicional i entusiasta, que està facilitant enormement que aquest projecte arribi a bon port.

Totes les cançons que estem enregistrant amb la discogràfica la mà de guido seran editades i comercialitzades per la discogràfica Música Global/Mass Records. Les sessions d’enregistrament tenen lloc a l’Auditori Caixa de Sabadell.

A fi de consolidar aquesta iniciativa, Lieder Càmera es proposa una gira de concerts arreu del país per donar a conèixer aquest nou patrimoni coral.

Aquesta és una iniciativa que neix lligada al nostre aniversari, però la il·lusió que ens mou és la de contribuir modestament a posar a l’abast de tot el món coral un nou material qualitativament important, no tan sols per ampliar el repertori sinó també per difondre, de cara a les noves generacions, l’herència artística, cívica i de compromís dels qui ens precedeixen, convençuts com estem que, cantant junts les nostres millors cançons, avancem amb més força vers l’objectiu de fer realitat tot allò que encara està per fer i encara és possible.

Concert de presentació

 ccma. 1/10/2010

 

Concert de presentació del projecte Cançónova del Cor Lieder Càmera. Es tracta d'un treball fet pel cor de cambra amb motiu del seu 20è aniversari i que s'ha concretat en un homenatge a la Nova Cançó.

 

INTÈRPRETS

Cor Lieder Càmera

Xavier Pastrana, director

 

DISC

Més informació aquí.

Escolta l'enregistrament a l'spotify aquí

Compra l'enregistrament aquí.

 

   

Concerts
St. Vicenç dels Horts
Concert d'aniversari
Teatre Metropol - Tarragona
Temporada Teatre Metropol
Fira de Sabadell
Sabadell
Adjuntament de Sabadell
Auditori del Palau Falguera
Sant Feliu de Llobregat
Cicle de concerts
Auditori Unnim
Sabadell
Art a 4 mans
Kursaal
Manresa
Temporada Kursaal
Teatre Plaza
Castelldefels
Temporada Teatre Plaza
Can Palots
Canovelles
Temporada Can Palots
Monestir de Pedralbes
Barcelona
Concert de Nadal
Auditori Joan Cererols
Martorell
Temporada
Teatre Auditori del Mercat Vell
Ripollet
Temporada